Robotterne vinder, du taber

Arbejdsmarkedet er stadig grimt, uanset praleri fra statsministeren. Som vi har forklaret mere end én gang, har vi erstattet højtlønnede jobs i fremstillingssektoren med lavtlønnede job inden for tjenesteydelser og sundhedsvæsen. Det er ikke hvordan du opbygger en middelklasse, der vil støtte din økonomi.

Sikkerhed på arbejdsmarkedet ser ikke ud som det gonna forbedre helst snart. En nylig undersøgelse af 5,006 voksne af Pew Research Center viste, at mere end halvdelen af amerikanske arbejdstagere mener, at der vil være mindre jobsikkerhed over de næste 20-30 år. Hvad mere er, er teknologi set som en stigende trussel mod arbejdspladser.

Ca. 71% af arbejdstagere mener, at medarbejdere bliver nødt til at forbedre deres færdigheder oftere i fremtiden, hvis de ønsker at holde med job-relaterede udviklinger, især da flere robotter bruges på arbejdspladsen.

Vi har faktisk set en betydelig stigning i de forløbne år af gennemførelsen af robotter, startende med fast-food industrien. I Californien, har Zume Pizza erstattet sine menneskelige kokke med robotter, skære dets lønomkostninger i halve.

Uber bruger selv drivende biler i dele af Amerika, og der er et tryk at begynde at bruge selv drivende lastbiler til langdistance leverancer. Forrester rapporterer, at robotter kan eliminere mange placeringer i kundeservice, trucking og taxiservice – omkring 6% af amerikanske job markedet.

Og nu robotter snigende ind i bank. Tidligere i denne uge, meddelte Royal Bank of Scotland, at det snart vil afsløre Luvo – en “human” AI, der kan besvare spørgsmål online og efterligne menneskelig empati. Denne robot vil være i stand til at betjene kunder 24 timer i døgnet, reducere udgifter til arbejdskraft og nedskæringer.

En svensk bank planer om at bruge robot Amelia for kundeservice. Og virksomheder i Kina, Japan og Taiwan har allerede gennemført Softbanks peber robot.

Ja, vi har haft flere teknologiske revolutioner i århundreder, der har ændret sig betydeligt på arbejdsmarkedet, tvinge medarbejdere til at udvikle nye færdigheder eller gå arbejdsløse. Men min bekymring er, at teknologien udvikler sig hurtigere nu end nogensinde før, og mennesker simpelthen ikke kunne holde trit med ændringerne.

Vi opretter ikke nok højt betalte jobs til at understøtte vores middelklassen, og vi erstatter vores lavtlønnede job med robotter.

Hvor efterlader det os?

Med en masse mennesker arbejdsløse og afhængige af et system, der er allerede ved at drukne i gæld.

Den danske økonomi er allerede klar til sammenbrud og vil ikke være i stand til at overleve mange mere direkte hits. At sætte flere af ansatte ud i kulden kunne helt sikkert vælte hele systemet.